För en mer hälsosam och hållbar framtid – välj normaltid!

Väckarklocka på bord

Vanliga frågor

På våra breddgrader är den naturliga omställningen mellan ljus och mörker redan stor under sommaren. Så tidsomställningen till sommartid är totalt onödig eftersom det redan är ljust på morgnar, och kvällar, ja, hela tiden. Många tycks också blanda ihop sommar med sommartid i någon idé om att livet skulle bli ljusare och lättare med sommartid året om, vilket ju tyvärr är helt fel.

Antalet soltimmar per dygn är lika många och de som använder argument som att ”det blir ljusare efter jobbet” har inte förstått att de blir lurade att kliva upp en timme tidigare. Därför upplevs det som att det är ljusare på eftermiddagen/kvällen men i själva verket har de gått upp tidigare än vanligt.

Den biologiska klockan sitter i hypotalamus. Dygnsrytmkärnan sänder under dygnet rytmiskt varierande budskap dels som nervimpulser till ett stort antal områden i hjärnan och dels som olika hormonella styrsignaler och till olika organ utanför nervsystemet. 

Genetiska faktorer i vår biologiska klocka bidrar till individuella skillnader. Detta resulterar i olika ”kronotyper” som tidiga ”lärkor” som är uppe med tuppen eller sena ”nattugglor” som stannar uppe sent.

Social jetlag beskriver skillnaden mellan vår biologiska klocka och våra sociala scheman. Det uppstår när vi tvingas anpassa oss till tider som inte stämmer överens med vår naturliga dygnsrytm, till exempel när vi måste vakna tidigt för arbete eller skola trots att vi är kvällsmänniskor. Detta kan leda till trötthet, minskad produktivitet och hälsoproblem på lång sikt.

Enligt forskare på Karolinska Institutet så är mycket fortfarande okänt kring hur känsliga olika människor är för förskjutningar i den inre klockan. En intressant hypotes som baseras på att allt mer forskning pekar på att mängden dagsljus under den period man föds och har sin tidiga utveckling har en långvarig effekt på stabiliteten i den cirkadiska rytmen.

Hypotesen går ut på att de som är födda på sommaren med en lång dag och kort natt har lättare att anpassa sig till säsongsväxlingar, skiftarbete och jet lag jämfört med de som är födda på vintern med en kort dag och lång natt.

Ja, det finns gott om systerorganisationer runt om i världen, där ”sommartid” används. De vill också få ett stopp på tidsomställningarna samt förespråkar normaltid. International Alliance for Natural Time är en paraplyorganisation där NormalTid AllTid ingår.

Nej. Eftersom kroppen är inställd efter ljuset blir effekten av tidsomställningen att när klockan säger att det är dags att gå och lägga sig, säger kroppens hormoner (melatonin) senare. På morgonen när klockan säger att det är dags att vakna, säger återigen kroppens hormoner senare. Resultatet blir en ständig sömnbrist som inte går att sova igen under helgen. Ständig sömnbrist påverkar humöret, orken och hälsan.

Nej, omställningen orsakar visserligen ett antal dödsfall varje år och leder till besvär och störningar i människans dygnsrytm så det är bra att vi slutar med det. Att införa permanent sommartid vore ett mycket större hälsoproblem än vad tidsomställningarna är.

Nej. Det är klart att det underlättar om vi har samma tid som våra grannländer. Men att låta det få diktera valet av tidszon i stället för att utgå från vad som är bäst för oss som bor i Sverige, det är ett stort misstag. Sverige har en ultimat placering i vår naturliga tidszon, UTC+1 och vår position på jorden, långt norrut, ger oss långa, ljusa sommardagar. Klicka här för att läsa mer!

Ja, det har man och med mycket dåligt resultat. Ryssland införde permanent sommartid 2011, baserat på att över 70% av folket ville och visade stöd för sommartid. När folket sen fick uppleva effekterna av sommartiden gick det fort att stödet för sommartiden fullständigt försvann och sedan 2014 har Ryssland istället permanent normaltid.
Spanien lever med permanent sommartid sedan 1940 och när Europa ställer om till sommartid så gör även de. De sena vanorna är i själva verket en anpassning till soltiden. Ser man till soltid så är de inte senare än andra europeiska länder då de har anpassat livet efter solen och inte klockan.

Nej, faktum är att vi har lika många soltimmar per dygn oavsett vad vi väljer för siffror på klockan. Vill man ha mer sol efter jobbet så bör man snarare verka för kortare arbetsdag eller, om arbetsplatsen och ens liv i övrigt tillåter, att helt enkelt börja dagen tidigare på sommaren.