Vår inre klocka styr oss mer än vi anar. Upptäckten belönades med Nobelpriset i fysiologi och medicin 2017. Människor, djur, växter och till och med vissa bakterier och encelliga organismer har alla en inre klocka.
Det är ett 24-timmarssystem som reglerar funktioner i cellerna så att de sker vid rätt tidpunkt för organismen. Detta kallas av forskarna för den cirkadiska rytmen efter latinets cirka diem – ”ungefär en dag”.
Nobelpristagarna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young har visat att den inre klockan fungerar rent molekylärt. Den inre klockan sitter i hjärnan – den suprachiasmatiska kärnan – som tar in information om ljus och mörker från ögonen och justerar hela systemet.
Det är den centrala klockan som ställer om systemet när man byter tidszon vid resor över Atlanten till exempel. Men riktigt hur den styr och kommunicerar med kroppens övriga celler, som har egna klockfunktioner, är inte klart.
Olika människor har också olika preferenser när det gäller den cirkadiska rytmen, vissa är lärkor som vaknar tidigt och är sedan trötta på kvällen medan andra är nattugglor som är piggare på kvällen och tröttare på morgonen, forskarna säger att de tillhör olika kronotyper.
Det är visat i studier hos människor att en förskjuten dygnsrytm kan leda till förändringar i glukostoleransen, insulinkänsligheten och aptitkontrollen, något som i sin förlängning kan leda till fetma och diabetes. Man har även sett en ökad risk för cancer, depression och andra psykiatriska åkommor samt hjärt-kärlsjukdom hos personer som förskjutit dygnsrytmen, exempelvis på grund av skiftarbete.
Mycket är fortfarande okänt kring hur känsliga olika människor är för förskjutningar i den inre klockan. Det finns en intressant hypotes som baseras på att allt mer forskning pekar på att mängden dagsljus under den period man föds och har sin tidiga utveckling har en långvarig effekt på stabiliteten i den cirkadiska rytmen.
Hypotesen går ut på att de som är födda på sommaren med en lång dag och kort natt har lättare att anpassa sig till säsongsväxlingar, skiftarbete och jet lag jämfört med de som är födda på vintern med en kort dag och lång natt.
För en mer hälsosam och hållbar framtid – välj normaltid!
För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. När du samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.